Niek Hendriks is sinds 2019 bestuurslid van de IMG100K+, de IT vereniging van 100.000+ gemeentes in Nederland. In deze rol vervuld hij het voorzitterschap van de werkgroep Informatieveiligheid en gegevensbescherming (IV/GB). Een landelijke werkgroep die de gemeentelijke informatiebeveiligingsspecialisten vertegenwoordigt en verbind in het complexe digitale speelveld.
In zijn dagelijkse werk houdt hij zich bezig als adviseur ‘Smart City’ voor de gemeente Alkmaar en adviseert hij bij diverse Europese, regionale en lokale projecten op de toekomstige vorming van digitale steden. Daarnaast is hij als projectmanager bij het Europese energietransitie project ‘POCITYF’ verantwoordelijk voor het creëren van een standaard voor energie informatieplatformen.
Zelf ziet Niek diverse digitale uitdagingen terugkomen in de samenleving. “In deze tijd van digitale groei zien we flinke toename van aanvallen op onze digitale infrastructuur. Het digitale speelveld wordt vaak in de media nog beschreven als een speelveld waar criminele vrij spel hebben maar in de realiteit staan onze informatiebeveiligingsspecialisten op de frontline om de vaak verouderde omgeving te moderniseren en te beveiligen. Het is een digitale strijd die we als maatschappij ook beter moeten begrijpen zodat we ons weerbaarder kunnen maken voor aanvallen die vaak te laat worden opgemerkt omdat kennis en kunde ontbreekt. Helaas hebben we nu een overheid die zich alleen focust op het landelijke aspect van digitalisering en nog te vaak de inwoners aan hun lot overlaten als ze zelf online zaken moeten regelen. Als Code Oranje ambassadeur ga ik me daarom focussen om deze kennis wel te verspreiden en het gevoel van veiligheid en controle terug te brengen als je online je zaken moet regelen.”
“Als ik verder kijk naar de kennis over digitalisering in de politiek dan stelt het me teleur. Vaak worden er besluiten en beleid gemaakt op de drang van de dag zonder echt te begrijpen waar het om gaat bij informatisering en automatisering. Hap snap besluiten hebben vaak pas effect achteraf en tegen die tijd is de meeste schade op digitaal gebied al wel gedaan. Daarnaast zijn we als modern, digitaal, land vaak het doelwit van internationale manipulatie en daar wordt nog te laks op gereageerd. Als ambassadeur vind ik het belangrijk dat we onszelf scherper positioneren tegenover digitale aanvallers en onze instituten meer middelen geven om onze kennis en infrastructuur te beschermen.”